Zamienniki mleka

0
967

Nie każdy może pić zwykłe mleko. Niektórzy są po prostu uczuleni na laktozę występującą we wszystkich wyrobach mlecznych, dlatego po jej spożyciu zwykle od razu czują się źle i z tego powodu nie mogą jej przyjmować w żadnych produktach spożywczych. No to co zamiast mleka? Czym można je zastąpić, jeżeli nie jest się w stanie wypić niezabielonej niczym kawy lub chce się przygotować owsiankę na czymś innym niż na wodzie? Całe szczęście w tym momencie na rynku do wyboru jest spora ilość świetnych zamienników mleka. Oto te najlepsze. Na pewno warto je wypróbować.

Rewelacyjnym zamiennikiem klasycznego mleka krowiego jest mleko migdałowe. Wykonuje się je – jak sama nazwa wskazuje – z migdałów. Orzechy namacza się w wodzie, później mieli, a uzyskaną masę odsącza, pozbywając się w ten sposób większych grudek i pozostawiając wyłącznie delikatnie zabielony roztwór. Takie mleko można kupić w gotowej wersji albo zrobić je samodzielnie, co też nie jest jakoś szczególnie trudne. A dlaczego warto je pić? Otóż mleko migdałowe ma szereg wspaniałych zastosowań. Znakomicie sprawdza się przede wszystkim w różnego rodzaju koktajlach, które można spożyć bezpośrednio po treningu, aby w ten sposób zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na białko. Mleko z migdałów pasuje też do owsianek i płatków. Niektórzy używają go nawet do domowych wypieków, dodając solidną jego ilość do muffinek lub zdrowych ciasteczek. Na pewno istotną zaletą tego napoju roślinnego jest jego niska kaloryczność. W jednej szklance mleka migdałowego znajduje się raptem sześćdziesiąt kalorii. Warte uwagi są również składniki odżywcze zawarte w tym produkcie. Mleko uzyskane z migdałów cechuje się wysoką zawartością witaminy E, która jest silnym antyoksydantem, dbającym głównie o wygląd skóry, ale też i usprawniającą wszystkie mięśnie (w tym także i serce).

Zamienniki zwykłego mleka

Omawiając zamienniki mleka, na pewno trzeba też koniecznie wspomnieć o mleku sojowym, bo to jednak ono jest najczęściej wybierane jako alternatywa dla klasycznego nabiału. Trudno się temu dziwić. Napoje sojowe są w tym momencie najpopularniejszymi zamiennikami klasycznego mleka krowiego, a to sprawia, że łatwo można je dostać w każdym sklepie i to niekoniecznie tym dużym. Ten typ mleka wykonuje się oczywiście z soi. Jej ziarna są moczone i kruszone, a następnie gotowane i oczyszczane. Soja na pewno przypadnie do gustu wszystkim osobom trenującym oraz próbującym się odchudzać. Spośród wszystkich roślin wykorzystywanych do produkcji napojów roślinnych cechuje ją najwyższa zawartość białka. Sojowy napój będzie mieć go niemalże tyle samo co zwykłe krowie mleko. Minusem w tym przypadku bywa jednak smak. Sojowe mleko nie każdemu podpasuje, bo ma ono jednak swój określony charakter. Niektórzy twierdzą, że pozostawia w ustach posmak… kredy. Świetnie jednak komponuje się z kawą, ponieważ zabiela ją niemalże tak samo dobrze jak zwykłe mleko.

Takim najbardziej neutralnym wyborem, który większości osób powinien przypaść do gustu, będzie natomiast mleko ryżowe. Już w tym momencie ma ono wielu swoich zwolenników. Mleko ryżowe tworzy się z mieszanki wody i oczywiście ugotowanego wcześniej ryżu. Charakteryzuje je słodkawy posmak, który wyraźnie poprawia walory smakowe napoju. Drugą wyróżniającą się cechą mleka ryżowego jest jego gładka konsystencja, idealnie nadająca się do zabielania kawy, ale też i uzupełniania koktajli, zup czy wszelakich deserów. Mleko ryżowe można kupić w lepiej zaopatrzonych sklepach, niektórych drogeriach, ale też i na stronie https://onedaymore.pl/sklep/grupa/napoje/, czyli zamawiając je przez Internet. Czy ma ono jeszcze jakieś zalety? Otóż tak, bo bardzo ważny w przypadku tego mleka jest jego skład. Występuje w nim dość spora dawka wapnia oraz witaminy D, na której niedobory cierpi już co druga osoba dorosła. Napój ryżowy można więc uznać za jeden z najzdrowszych i najbardziej wartościowych zamienników tradycyjnego mleka krowiego. To doskonały wybór dla osób niespożywających żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego oraz tych uczulonych na laktozę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here