Bemary - obowiązkowe w lokalu gastronomicznym

Jak osiągnąć sukces w branży restauracyjnej? Liczy się nie tylko ciekawa karta dań czy ładny wystój lokalu, ale przede wszystkim jakość podawanych potraw. Na tę wpływa nie tylko profesjonalizm kucharzy, ale i wyposażenie restauracyjnej kuchni. W żadnym lokalu nie powinno zabraknąć bemarów. Co to takiego?

Czym są bemary gastronomiczne?

Bemary gastronomiczne pochodzą z Francji, stąd też ich nazwa. Nie mogąc nadążyć z przygotowywaniem i serwowaniem potraw, francuscy kucharze wymyślili taki sposób ich podgrzewania, by można je było przygotować z zapasem.Dziś bemary widywane są w większości lokali gastronomicznych, ale też na stołówkach czy w szkolnych albo szpitalnych kuchniach, jednym słowem wszędzie tam, gdzie serwuje się dużo i szybko. To specjalne urządzenia, które długo trzymają ciepło potraw i zapobiegają utracie przez nie świeżości. Pierwsze były gazowe, dziś dostępne są również urządzenia elektryczne.

Czym się kierować przy zakupie bemarów?

Bemar może wyglądać bardzo różnie. Dostępne są małe urządzenia podgrzewające typu hot stop oraz urządzenia nastolne – to rozwiązania dobre do mniejszych kuchni.Do typowo dużych restauracji czy kuchni lepsze będą profesjonalne, duże bemary gastronomiczne, a także te typu bufet – często widywane w lokalach gastronomicznych. Świetnym rozwiązaniem mogą być również mobilne urządzenia podgrzewające, których położenie można zmieniać w zależności od potrzeb i możliwości kuchni na zapleczu. Kryterium, które trzeba wziąć pod uwagę, jest także typ zasilania – dziś najczęściej wybierane są urządzenia elektryczne, choć bemar gazowy wciąż pozostaje w użyciu.

Bemar gastronomiczny – gdzie kupić?

Bemarów gastronomicznych nie da się kupić w standardowych sklepach z AGD, to urządzenie typowo profesjonalne, wykorzystywane tylko w stołówkach i lokalach gastronomicznych.Żeby je kupić, trzeba odwiedzić sklep gastronomiczny. Jego ofertę można przejrzeć również przez internet. Wiele sklepów gastronomicznych działa w sieci, oferują one ogromny wybór sprzętu oraz możliwość jego wygodnego przeglądania. To profesjonalny sprzęt różnej wielkości, różnego typu, różnych marek – zwykle bardzo profesjonalny, wykonany z najwyższej jakości materiałów, skutecznie podgrzewający potrawy przez wiele godzin.

Bemary dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here