dobre truskawki

Trzymanie diety podczas zimowych wyjazdów nie jest prostą sprawą. Każdy podczas ferii chce trochę wyluzować, nawet z trzymaniem diety. Jednak wyjazdy wcale nie musza wiązać się z restrykcyjnym trzymaniem diety, wystarczy jeśli zastosujemy się do kilki zasad, a nie będzie źle.

Co i jak jeść podczas zimowych wyjazdów?

Po pierwsze bardzo ważne jest, by nie jeść tłusto, a mądrze. Wiadomo, że w ciągu zimowych, chłodniejszych miesięcy myślimy, by jeść trochę tłuściej, niż w innych porach roku. W zimie nasz organizm często spala więcej kalorii, ponieważ energię wykorzystuje do ogrzania całego ciała. Nie jesteśmy zmiennocieplni, dlatego stała temperatura musi zostać zachowana. Większe spalanie kalorii może sprawić, że częściej będziemy odczuwać głód. Jest to bardzo dobra wymówka dla rasowych podjadaczy oraz prosta droga do zjadania bardziej tłustych posiłków. Możemy temu zapobiec planując zimowe posiłki w krótszych odstępach czasowych. Wtedy dodatkowe kilogramy na pewno nie będą nam grozić.

Zimowe wyjazdy nie zwalniają nas z jedzenia regularnych posiłków. Co ok. 3 godziny powinniśmy zjadać niewielki posiłek, który zapewni organizmowi dopływ witamin i minerałów tak potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Dzięki regularnemu jedzeniu nie odczujemy spadków energii oraz nie dopadnie nas wilczy głód. Taki sposób odżywiania na wyjazdach uchroni nad przed nadprogramowymi kilogramami.

Zasady zimowych wyjazdów

Niezwykle ważne jest jedzenie śniadań. Warto obudzić się kilka minut wcześniej, aby zejść do stołówki w ośrodku i zjeść pożywne śniadanie, które dostarczy maksimum energii na cały dzień.

dobra salatka

W zimowe wakacje warto wybierać ciepłe posiłki i napije, gdyż w ten sposób wspomożemy nasz organizm przez utratą ciepła. W kurortach na pewno nie brakuje treściwych zup, które są bogactwem wartościowych składników odżywczych.

Rozgrzewające przyprawy to jeden z najlepszych sposobów na doprawienie posiłku bez używania nadmiernej ilości soli. Ponadto przyprawy typu imbir, pieprz Cayenne, chilli, kurkuma świetnie rozgrzewają organizm, nawet po długim pobycie na dworze.

Tłuste ryby powinny zawitać na naszych talerzach w okresie zimowych wyjazdów. Jest to fantastyczne źródło wartościowych tłuszczów, a dla naszej sylwetki zdecydowanie lepszym wyborem będzie tłustsza ryba, niż kotlet schabowy w panierce smażony w tłuszczu.

W kiszonkach znajdują się pożyteczne bakterie wzmacniające odporność. Zima to świetny czas, aby po nie sięgać częściej. Doskonałym wyborem są ogórki kiszone bądź kapusta. Ponadto możemy korzystać z fermentowanych mlecznych napoi.

Warzywa i owoce powinny znajdować się w naszym menu niezależnie od pory roku czy miejsca, w którym przebywamy. Jednak zwłaszcza zimą i na wyjazdach powinniśmy mieć na uwadze jedzenie zdrowych warzyw i owoców, bowiem to one zawierają lwią część witamin i minerałów, które są niezwykle potrzebne naszemu organizmowi.

Jeśli nie ufamy sobie podczas zimowych wyjazdów i nie jesteśmy pewni serwowanej kuchni w wybranym pensjonacie, to do wyboru jest dieta pudełkowa w Afterfit.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here