Jedzenie dla diabetyka
fot. Pixabay.com

Dieta dla wielu osób z cukrzycą to podstawa tego, aby zachować dobre zdrowie i nie zmagać się z konsekwencjami, jakie niesie ta choroba. Dlatego też osoby, które są diabetykami, muszą przestrzegać wielu dietetycznych zaleceń i nie pozwalać sobie na odstępstwa od nich. Co więc może jeść osoba z cukrzycą i jak powinien wyglądać jej jadłospis?

Przeczytaj też: https://spragnienilata.pl/dieta-dla-cukrzykow/

Jak powinien odżywiać się diabetyk?

Dla osób, które zmagają się z cukrzycą, niezwykle ważne jest to, po jakie produkty mogą sięgać. Przede wszystkim powinny wybierać te, które są bogate w białko, najlepiej, aby było ono chude, z dużą zawartością błonnika. Mogą one sobie również pozwolić na węglowodany złożone, a także warzywa i owoce. Poza tym nie powinno w ich diecie brakować zdrowych tłuszczów. Na uwadze muszą mieć również to, aby odpowiednio kontrolować ilość węglowodanów, które dostarczają swojemu organizmowi. Najlepiej więc wybierać w takiej sytuacji produkty o niskim indeksie glikemicznym.

Co natomiast na pewno należy wykluczyć? Przede wszystkim takie produkty, które zawierają dużo cukru. Będą one powodować skoki glukozy we krwi oraz powodować przybieranie na wadze. Wśród takich produktów wymienić można m.in. białe pieczywo, biały ryż, makaron, dżemy owocowe i owoce w puszkach, pełnotłusty nabiał, potrawy smażone, bogate w tłuszcze trans i tłuszcze nasycone, produkty o wysokim indeksie glikemicznym.

Dieta dla diabetyka

Plan dietetyczny dla osoby zmagającej się z cukrzycą powinien zostać opracowany przy pomocy lekarza diabetologa lub dietetyka. Powinien on również opierać się na produktach, które będą obniżać ciśnienie krwi, a nie je podnosić. Warto więc, aby były one bogate w takie minerały jak potas, wapń i magnez, które pomagają obniżać ciśnienie. Dlatego też na stole diabetyka powinny znaleźć się przede wszystkim chudy drób i ryby, warzywa, owoce, fasola czerwona i czarna, orzechy, soczewica, ciecierzyca, bezłtuszczowy lub niskotłuszczowy nabiał, produkty z pełnego ziarna oraz oleje roślinne. W obniżeniu poziomu glukozy na czczo z pewnością pomoże dieta śródziemnomorska, która oparta jest na białku, owocach i warzywach i zdrowych tłuszczach. Alternatywą dla niej może być również dieta paleo. Osobom z cukrzycą zaleca się również dietę wegańską lub wegetariańską.

Zobacz też: http://www.moomspace.pl/najlepsze-oleje-do-smazenia-zdrowe-i-pozywne/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here