Czas na herbatkę

Temperatura za oknem nas nie rozpieszcza. W powietrzu czuć pomału zbliżającą się zimę, a lato to już blaknące wspomnienie. Czas wyciągnąć z szafy ciepłe swetry, szalik i rękawiczki. Co zrobić, żeby nie przemarznąć i się nie rozchorować? Mamy na to smaczny sposób. Nic tak nas nie rozgrzeje i nie doda sił nawet w najbardziej chłodny dzień, jak pyszna zdrowa herbatka.

Kubek aromatycznej herbaty to ukojenie dla duszy i ciała. Jesienne rozgrzewające napary możemy komponować na wiele sposobów w zależności od naszych upodobań. Czarna herbata świetnie komponuje się z cynamonem, goździkami i imbirem. Zapach tych dodatków przynosi na myśl zbliżające się Święta. Jeśli chcecie wzbogacić jej smak, możecie dodać do niej pokrojone cytrusy, jabłko, suszoną żurawinę, konfiturę z malin lub czarnego bzu, które są bardzo bogatym źródłem witaminy C. Możecie dosłodzić ją też łyżeczką zdrowego miodu.

Jeśli wolicie zieloną herbatę to dodajcie do niej skórkę z cytrusów. Możecie rozgrzać się także dzięki ziołowym naparom, np. z kwiatu lipy z dodatkiem suszonych malin i dzikiej róży.

Mamy dla Was kilka propozycji rozgrzewających herbatek. Wybierzcie swoją ulubioną kompozycję, która będzie chronić Was przed chłodem, rozgrzeje i poprawi odporność. Te herbatki są idealne na jesienne, chłodne popołudnia i wieczory. Pięknie pachną i wyśmienicie smakują.

Herbata korzenna z pomarańczą

  • kubek gorącej zaparzonej czarnej herbaty earl grey
  • 1 cm kawałek imbiru
  • laska cynamonu
  • plaster pomarańczy
  • 8 sztuk goździków
  • kilka wiśni z syropu + 2 łyżki syropu wiśniowego

Herbatę zaparzyć razem z laską cynamonu, obranym i pokrojonym na plasterki imbirem oraz połową goździków. Dodać przepołowiony plaster pomarańczy z resztą goździków powciskanych w skórkę, cytrynę oraz wiśnie wraz z syropem. Herbatę można dosłodzić wedle uznania.

img_7912_1

Herbata zielona z cytryną i imbirem

  • łyżeczka zielonej herbaty,
  • skórka z cytryny,
  • plaster świeżego imbiru.

Składniki zalej wodą o temperaturze ok. 90°C (lekko przestudzona), parz pod przykryciem ok. 5 minut.

Herbata czarna z jabłkiem, cynamonem i miodem

  • łyżeczka czarnej herbaty,
  • 2 plasterki jabłka
  • cynamon,
  • 2 goździki,
  • łyżeczka miodu

Składniki zalej wrzątkiem i parz pod przykryciem ok. 4 minut. Dopraw łyżeczką miodu.

Życzymy Wam miłej niedzieli.

M & G

Share on Facebook
  • Daria

    Herbatki najlepiej smakują jesienią i zimą a mi zawsze robi się ciepło na duszy kiedy jestem na Waszym blogu ;)

    • Enjoy The Little Things

      Jesteś Kochana! Dziękujemy Ci bardzo za Twoje miłe słowa, wiele dla nas znaczą :)

  • Dalija

    Aromatyczna herbata z świeżymi owocami, dobra książka, zapach ulubionych kadzidełek i chilloutowa muzyka- idealny jesienny wieczór ;) Za oknem ulewa a ja właśnie tak planuję spędzić sobotni wieczór, nic więcej mi do szczęścia dzisiaj nie potrzeba ;) Pozdrawiam i życzę przyjemnego weekendu ;) *Dalija*

    • Dziękujemy bardzo ;) Życzymy Tobie jak najwięcej takich miłych jesiennych wieczorów ;)

  • Tania

    Polecam z żurawiną i miodem, można kupić świeżą w niektórych marketach albo mrożoną. Pychotka ;D

  • Daria

    Zawsze jest czas na herbatkę ;D ;D