Słodka przyjemność

W tym uroczym domu z malowniczym gankiem mieszka nasza kochana Kinga. Kiedy ją odwiedzamy zawsze na gości czekają pyszne smakołyki, gdyż gotowanie to jedna z wielu Kingi specjalności :)

Wielokrotnie myślałyśmy o tym, żeby podzielić się z Wami przepisami Kingi. W minioną sobotę podczas wspólnych imienin Kingi i Ani nadarzyła się idealna okazja, żeby ponownie skosztować i sfotografować najbardziej lubiany przez nas deser. Pomimo, że do wyboru miałyśmy pyszne czekoladowe babeczki, różnorodne domowe ciasta i galaretki z owocami, wybrałyśmy beziki z bitą śmietaną i owocami, które rozeszły się w oka mgnieniu, bo nie tylko my jesteśmy ich fankami :)

BEZIKI Z BITĄ ŚMIETANĄ MALINAMI I BORÓWKAMI

Składniki:

bezy

bita śmietana

maliny, borówki

listki świeżej mięty

Przygotowanie bezików:

Składniki na około 40 sztuk:

4  białka, szczypta soli, 240 g drobnego cukru pudru

Przygotowanie:

Schłodzone wcześniej białka ubijamy trzepaczką do jajek stopniowo dodając cukier puder. Po lekkim spienieniu dodajemy szczyptę soli. Ubijamy do momentu otrzymania gęstej, sztywnej piany. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub matą teflonową. Przy użyciu rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką wyciskamy masę bezową na blachę pozostawiając między bezikami niewielkie odstępy. Pieczemy około 45 – 60 minut w temperaturze 140ºC z termoobiegiem.

Przygotowanie bitej śmietany:

Składniki:

śmietanka 36%, cukier puder

Przygotowanie:

Ubijamy śmietankę mikserem na średnich obrotach tak długo aż zgęstnieje i stanie się puszysta. Następnie dodajemy 1 łyżkę cukru pudru na 200ml. śmietanki.

Na koniec wkładamy beziki do miski, mieszamy delikatnie z bitą śmietaną, dodajemy owoce i dekorujemy miętą. Warto odczekać 15 minut, aż bezy zmiękną pod wpływem bitej śmietany.

Uwielbiamy ten deser, bo jest prosty do wykonania, a do tego przepyszny. Kinga Ty to wiesz, jak uszczęśliwić gości!:)

Smacznego !

xoxo Gosia i Marta

Share on Facebook