Planowanie posiłków

Każdy przygotowywany przez nas posiłek powinien być odpowiednio zaplanowany. Warto rozpisywać sobie jadłospis z wyprzedzeniem. Dzięki temu znacznie łatwiej podzielimy poszczególne wartości na potrawy. Kluczowe jest tu trzymanie się określonych limitów. Tylko w taki sposób dobierzemy sobie dietę idealnie do wymagań organizmu. Cały proces planowania warto rozpocząć od ustalenia kaloryki. Jest to niezwykle indywidualne. Pod uwagę należy brać aktualną masę ciała, wzrost, wiek i aktywność fizyczną. Wszystko to wpływa na tempo przemian metabolicznych. Da nam to pełen obraz wymagań, jakie musi spełnić nasz jadłospis. Na bazie tej wartości możemy oszacować konkretne dawki poszczególnych makroskładników. Nieco mniej możemy skupiać się na węglowodanach. Powinny stanowić jedynie dopełnienie naszej diety. Bez problemu dostarczymy je w wymaganej ilości. Istnieje również szlak metaboliczny odpowiedzialny za ich produkcję w przypadku jakichkolwiek braków. Z tego powodu niedobory utrzymujące się nawet przez dłuższy czas nie będą tu groźne. Odrobinę inaczej jest w przypadku białek i tłuszczy. Mogą być pozyskiwane jedynie z pożywienia. Z tego powodu konieczne jest stałe kontrolowanie ich ilości. Tylko w ten sposób zapewnimy odpowiednie warunki do przebiegu poszczególnych procesów życiowych. Każdy posiłek powinien zawierać związki ze wszystkich trzech głównych grup. Tylko wtedy możemy nazwać go pełnowartościowym. Warto jednak określić co będzie naszą bazą. Zazwyczaj jest to produkt dostarczający największą ilość kalorii. Przy potrawach typowo obiadowych mogą być to produkty zbożowe lub ziemniaki. Warto stosować to zamiennie. Dzięki temu zachowamy różnorodność i nie znudzimy się zbyt szybko swoją dietą. Równocześnie pozytywnie wpłynie to na ilość grup związków wykorzystywanych na co dzień. Powinniśmy wiedzieć jak gotować makaron, aby był odpowiedni. Duże znaczenie ma tu ograniczenie czasu. Niestety istnieje tendencja do rozgotowywania. Może być to bardzo negatywne zjawisko. Szczególnie, jeśli mamy trudności z dostarczeniem wymaganej ilości kalorii. Równocześnie negatywnie wpływa to na jego konsystencję oraz smak całej potrawy. Warto stale kontrolować twardość i na tej podstawie określić ile minut jest dla nas wystarczające. Oczywiście zależy to bardzo często od indywidualnych preferencji. Powinniśmy być zadowoleni z przygotowywanych posiłków. Dzięki temu jedzenie będzie sprawiało nam przyjemność. Podobne zasady obwiązują również przy ryżu i kaszy. Produkty zbożowe dostarczają jedynie węglowodanów. Z tego powodu niezbędne jest dopasowanie do nich również innych produktów. Bardzo ważne jest tu białko. Do dyspozycji mamy źródła roślinne oraz nabiał. Warzywa strączkowe sprawdzą się idealnie w przypadku diety wegetariańskiej. Sery i przetwory mleczne mogą być podstawą sosów jeśli zdecydujemy się na spożywanie produktów odzwierzęcych. Równocześnie nie należy unikać wtedy tłuszczy. Powinny być dostarczane wraz z posiłkami, aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie układu hormonalnego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *