Ostrzenie nożyczek

Nożyczki, podobnie jak noże w wyniku długotrwałego użytkowania przestają dobrze ciąć i wymagają naostrzenia. Jak naostrzyć nożyczki?

Nożyczki są w dużym uproszczeniu dwoma połączonymi nożami, wymagając więc podobnego traktowania jak noże. Po wielu latach cięciach, nawet najlepsze nożyczki staną się tępe. Procesem przyspieszającym tępienie jest cięcie bardzo twardych przedmiotów. W skrajnych przypadkach może to nawet spowodować wyszczerbienie się ostrza. W przypadku wyszczerbionego ostrza przywrócenie nożyczek do pierwotnego działania jest znacznie bardziej pracochłonne niż zwykłe stępienie. W przypadku miękkiej stali, krawędź tnąca może się nie wyszczerbić, ale wygiąć. Jest to równie problematyczne, jeśli nie bardziej niż zwykłe wyszczerbienie. Nie należy więc ciąć na przykład drutów czy innych metalowych elementów. Należy również unikać kontaktu nożyczek z kamiennymi lub ceramicznymi powierzchniami. Pomijając już ich nieskuteczność w tych okolicznościach, grozi to uszkodzeniem. Należy zawsze stosować wyspecjalizowane narzędzia do każdego celu. Kable najlepiej przecinać odpowiednim przecinakiem do kabli, a twarde łodygi roślin sekatorem. Pozwoli to osiągać lepsze efekty przy cięciu, oraz zapobiec uszkodzeniom narzędzi. Nożyczki mają różne przeznaczenie w zależności od modelu, ale najlepiej ograniczyć się do cięcia nimi papieru, tkanin, sznurków czy plastiku.

Niestety nawet od cięcia papieru nożyczki wcześniej czy później się stępią. Jak rozpoznać tępe nożyczki? Najlepiej jest obserwować cięty materiał: jeśli na przykład papier, jest po przecięciu poszarpany przy krawędziach, lub w skrajnych przypadkach jest wyginany zamiast cięty, jest to znak, że nadszedł czas ostrzenia nożyczek.

Więc jak naostrzyć nożyczki? Najprostszą metodą jest oddanie narzędzia do zakładu zajmującego się ostrzeniem noży i nożyczek. Nie jest to jednak najtańsza opcja. Każdy może naostrzyć nożyczki w domu. Do tego należy użyć osełki lub innego rodzaju kamienia ostrzącego. Jeśli jednak się takiego nie posiada, można nakleić papier ścierny na twardą powierzchnię. Następnie należy pod odpowiednim kątem przeciągać przez powierzchnie ostrzałki krawędź tnącą. Należy pamiętać, by używać ostrzałek lub papieru ściernego o największej gradacji na początku, a następnie przechodzić do coraz mniejszej. Osoby pragnące niezwykle ostrych nożyczek mogą również potraktować krawędź tnącą pastami polerskimi na koniec. Na rynku są również dostępne liczne gotowe ostrzałki do noży, nożyczek i siekier. Należy jednak ostrożnie do nich podchodzić. Zazwyczaj najtańsze modele są słabej jakości i nie spełnią swojej roli.

Podsumowując, nawet rzadko używane nożyczki wcześniej czy później staną się tępe. Zamiast je wyrzucać i kupować nowe, za pomocą kamieni ostrzących lub nawet papieru ściernego można sprawić, że będą ostrzejsze niż kiedykolwiek. Co więcej, ze względu na szeroką krawędź tnącą nożyczek, wyprowadzoną tylko z jednej strony, utrzymanie odpowiedniego kąta ostrzenia jest znacznie łatwiejsze niż ostrzenie noży.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *