3 sposoby na MOJITO

Lato kochamy za wiele rzeczy. Jedną z nich są kolorowe drinki z nutką owocową :) Latem smakują wspaniale. Od lat naszym ulubionym jest mojito. Polecamy Wam klasyczne mojito według oryginalnej kubańskiej receptury, ale też jego wariacje o smaku arbuzowym i truskawkowym. Spróbujcie, jesteśmy pewne, że Wam zasmakują.

Mojito to narodowy drink kubański o słodko – kwaśnym miętowym smaku, którego korzenie sięgają złotej ery piractwa. Legenda głosi, że pierwowzorem mojito było El Draque – trunek opatentowany w połowie XIX wieku nawiązujący do alkoholowego napitku podawanego na łodziach słynnego korsarza Francisa Drake’a. Podobno to Drake skomponował pierwszy koktajl na bazie aguardietne, wody ognistej z cukru trzcinowego – czyli nieoczyszczonego rumu, z dodatkiem limonek oraz cukru.

Receptura na mojito pojawiła się po raz pierwszy w Podręczniku Barowym Sloppy Joe’s w 1931. W 1942 Angel Martinez otworzył słynną La Bodeguita del Medio, gdzie podawano mojito, które podbiło całą Hawanę. To o tym lokalu Hemingway mawiał, że mojito tylko w Bodeguicie (a Daiquiri – w Key West). Inni sławni bywalcy Bodeguity to Brigitte Bardot oraz Nat King Cole. Za sprawą sław, wieść o mojito przekroczyła granice Kuby, dopłynęła do USA i podbiła cały świat.

    MOJITO KUBAŃSKIE

Przepis na 1 porcję
 
Składniki: 
6-7 listków świeżej mięty
3 łyżeczki brązowego cukru
1 limonka pokrojona w ćwiartki
40 ml Białego Rumu
pokruszony lód
gazowana woda mineralna

Processed with VSCOcam with c1 preset

Processed with VSCOcam with c1 preset

Przygotowanie :

Mojito przyrządzamy w wysokiej, najlepiej uprzednio schłodzonej szklance. Rwiemy listki mięty następnie wrzucamy na dno szklanki, dodajemy cukier, odrobinę wody mineralnej i 3/4 limonki pokrojonej w ćwiartki. Składniki ugniatamy tłuczkiem barmańskim lub drewnianą łyżką, aż do pełnego rozpuszczenia się cukru i uwolnienia aromatu z mięty. Dodajemy rum oraz lód i uzupełniamy wodą mineralną. Mieszamy, dekorujemy listkami mięty i pozostałymi ćwiartkami limonki. Podajemy ze słomką.

Processed with VSCOcam with c1 preset

Processed with VSCOcam with c1 preset

     MOJITO ARBUZOWE

Przepis na 1 porcję
 
Składniki: 
6-7 listków mięty
3 łyżeczki brązowego cukru
1 limonka pokrojona w ćwiartki
40 ml Białego Rumu
20 ml grenadine (opcjonalnie)
2 kawałki arbuza (półksiężyce) 
pokruszony lód

Processed with VSCOcam with c1 preset

Przygotowanie :

Oczyszczone z pestek i skórki kawałki arbuza wrzucamy do blendera. Miksujemy z 6 kostkami lodu. W szklance ugniatamy tłuczkiem barmańskim lub drewnianą łyżką  miętę, cukier i 3/4 limonki. Dodajemy rum, grenadine (opcjonalnie) oraz zmiksowanego arbuza z lodem. Mieszamy, dekorujemy listkami mięty i pozostałymi ćwiartkami limonki.

       MOJITO TRUSKAWKOWE

Przepis na 1 porcję
 
Składniki: 
6-7 listków świeżej mięty
2 łyżki brązowego cukru
pół limonki pokrojonej w ćwiartki
40 ml Białego Rumu
garść truskawek (mogą być mrożone)
pokruszony lód
gazowana woda mineralna

Processed with VSCOcam with c1 preset

Przygotowanie :

Do wysokiej szklanki wrzucamy listki mięty, dodajemy cukier, odrobinę wody mineralnej i 3/4 limonki pokrojonej w ćwiartki. Składniki ugniatamy. Dodajemy rum, lód i zmiksowane w blenderze truskawki, uzupełniamy wodą mineralną. Mieszamy, dekorujemy listkami mięty i pozostałymi ćwiartkami limonki.

IMG_4977 copy

Pamiętajcie, mojito możecie przygotować też w wersji bezalkoholowej, jest równie smaczne :)

Salud!

Gosia & Marta

 

Share on Facebook
  • Tania

    Kocham Mojito, zawsze piłam klasyczne ale muszę wypróbować również Wasze propozycje, muszą być super ;)
    Wasze zdrowie dziewczęta, udanego weekendu ;)

    • Dziękujemy Tania ;) My również życzymy Tobie miłego weekendu ;) Jesteśmy pewne, że zasmakuje Ci truskawkowe i arbuzowe Mojito jest przepyszne ;)