Jak zrobić mleko migdałowe

Mleko migdałowe jest dość łatwo dostępne w większych sklepach, ale kosztuje dość sporo, a w jego składzie można nierzadko znaleźć substancje słodzące, zapachowe oraz stabilizatory. Jest to produkt bardzo smaczny, warto więc spróbować przygotować mleko migdałowe, jak i każde inne mleko roślinne, w domu. Takie mleko jest doskonałą alternatywą dla mleka krowiego, tak więc będzie odpowiednie dla wegan oraz osób cierpiących na nietolerancję laktozy. Mleko roślinne można wykorzystać w różnych przepisach, w których występuje mleko krowie, a także pić bez żadnych dodatków. Smakuje bowiem doskonale. Jak zrobić mleko migdałowe? Nie jest to skomplikowane, a koszt samodzielnego przygotowania mleka znacznie niższy niż zakup gotowego produktu w sklepie. Aby zrobić litr mleka migdałowego należy przygotować szklankę (czyli około 150 gram) surowych, niewysuszonych migdałów i 4 szklanki wody. Można też wykorzystać płatki migdałowe. Skórkę z migdałów można pozostawić lub usunąć. Najprościej zrobić to zalewając migdały wrzątkiem i pozostawić na około 10 minut. Po tym czasie należy je wypłukać w zimnej wodzie. Skórka powinna dać się łatwo usunąć. Przygotowane migdały powinny moczyć się w wodzie przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc. Sprawi to, że będą one miękkie i delikatne, a blender maksymalnie je rozdrobni. Rano odcedzone migdały wraz z 4 szklankami wody umieszczamy w blenderze. Jaka woda będzie najlepsza? Może być to woda kranowa lub źródlana. Nie nadaje się jednak do tego celu woda mineralna. Całość blenduje się około 10 minut. Następnie mleko należy przefiltrować. Do tego celu świetnie sprawdzi się pieluszka tetrowa lub kilkukrotnie złożona gaza. Mocujemy ją na misce o pojemności większej niż litr. Całość przelewamy przez „cedzak”, a jego zawartość mocno wyciskamy. Pozostałą miazgę można wykorzystać do innych celów. Można z nich przygotować serek do pieczywa lub farsz do naleśników na słodko. Niektórzy wykorzystują ją w łazience jako piling do ciała.
Mleko migdałowe należy spożyć jak najszybciej, ale w lodówce można je przechowywać przez okres dwóch dni. Przepis na mleko migdałowe można z powodzeniem wykorzystać także do zrobienia mleka z orzechów laskowych lub nerkowców. Mleko migdałowe jest bardzo smaczne, aksamitne i słodkawe. Można wykorzystać je na przykład do przygotowania kawy, jako dodatek do płatków śniadaniowych, bardzo chętnie piją je dzieci. Warto pić je nie tylko ze względu na walory smakowe, ale też wartość odżywczą. Znajdziemy w nim znacznie więcej wapnia niż w mleku krowim. Podczas gdy w 100 gramach mleka migdałowego znajduje się około 400 mg wapnia w mleku krowim znajdziemy tylko od 90 do 120 mg tego pierwiastka. Poza wapniem w migdałach znajduje się wiele witamin, takich jak witaminy z grupy B i witamina E oraz potas, selen i żelazo. Pamiętajmy jednak, że mleko migdałowe jest dość tłuste. Gdy już wiemy jak zrobić mleko migdałowe, spróbujmy przygotować je choć raz. Ten pyszny, zdrowy produkt z pewnością będzie pojawiać się na naszych stołach bardzo często.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *