Jak parzyć kawę?

Kawa jest napojem, bez którego większości z nas trudno się obejść. Trudno rozpocząć dzień bez kubka tego aromatycznego napoju, który budzi nas i poprawia nasz nastrój. Kawę można przygotować na wiele sposobów, każdy z nas ma swój ulubiony – sypana, z ekspresu, rozpuszczalna, czarna, biała, gorzka, z cukrem lub z innymi dodatkami. Możliwości są nieograniczone. Jak parzyć kawę, aby nawet w domu poczuć się jak w przytulnej kawiarni? Sposobów jest wiele, a Ty sam powinieneś wybrać swój ulubiony. Przyjrzyjmy się więc bliżej tradycyjnym i alternatywnym metodom parzenia kawy. Kawę można zaparzyć po prostu w szklance lub kubku. Zmieloną kawę należy zalać wrzątkiem, zamieszać i odczekać aż opadną fusy. Zwykle do przygotowania jednego kubka wystarczą 1-2 łyżeczki kawy. Jest to prosta metoda, ale napar pozostaje długo w kontakcie z fusami, co sprawia, że powstają substancje szkodliwe dla żołądka. Nieco lepszym wyjściem jest zaparzenie kawy w dzbanku, którą po opadnięciu fusów przelewamy do kubków. Można wykorzystać także filtr z papierowym wkładem, który umieszczamy w kubku. Do filtra wsypuje się zmieloną kawę, a następnie zalewa gorącą wodą. Fusy można łatwo usunąć, a powstała kawa jest niezbyt mocna, ale łagodna dla żołądka. W sklepach dostępnych jest wiele modeli ekspresów do kawy. Najlepiej sprawdzą się ekspresy ciśnieniowe. Niektóre z nich zaopatrzone są nawet w młynek, dzięki któremu napar przygotowywany jest ze świeżo zmielonych ziaren i jest bardzo aromatyczny. Kawę można zaparzyć także w ekspresie przelewowym. Napój przygotowuje się z kawy sypanej, jest on bardzo mocny i szybko stawia na nogi. Tak przygotowana kawa zawiera bowiem duże ilości kofeiny, w związku z tym, że ziarna mają długi kontakt z wodą. Ekspres przelewowy to urządzenie niedrogie, nie jest ono jednak zaopatrzone w młynek i dyszę do spieniania mleka, które jest świetnym dodatkiem do tego napoju. Jak parzyć kawę w ekspresie przelewowym? W pojemniku na kawę należy umieścić odpowiedni filtr, a następnie wsypać pożądaną ilość zmielonej kawy. Do pojemnika z grzałką należy wlać wodę, która zostanie zagotowana, a następnie będzie przelewana przez filtr, w którym umieściliśmy kawę. Powstały napar wędruje do dzbanka. Kawa jest gotowa po około 10 minutach. Kolejnym, bardzo ciekawym, choć nieco czasochłonnym sposobem jest parzenie kawy w tygielku, w wyniku czego uzyskamy tzw. kawę po turecku. Tygielek to niewielkie naczynie wykonane ze stali lub emaliowane. Jego konstrukcja pomaga wydobyć z kawy to co najlepsze. Do naczynia wsypuje się zmieloną kawę, wodę i, w zależności od upodobań, cukier lub inne dodatki. Naczynie należy podgrzewać na małym ogniu, nie dopuszczając jednak do zagotowania kawy. Gdy na powierzchni pojawi się pianka, należy zdjąć tygielek z ognia i odczekać, aż opadnie. Czynność tą powtarzamy jeszcze dwa razy. Piankę należy nałożyć na dno filiżanki, a następnie powoli dolać kawę. Gdy pianka wypłynie na powierzchnię, a fusy opadną na dno, nasza kawa jest gotowa. Bez wątpienia warto próbować aby wybrać swój ulubiony sposób parzenia kawy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here