Jak parzyć kawę?

Kawa jest napojem, bez którego większości z nas trudno się obejść. Trudno rozpocząć dzień bez kubka tego aromatycznego napoju, który budzi nas i poprawia nasz nastrój. Kawę można przygotować na wiele sposobów, każdy z nas ma swój ulubiony – sypana, z ekspresu, rozpuszczalna, czarna, biała, gorzka, z cukrem lub z innymi dodatkami. Możliwości są nieograniczone. Jak parzyć kawę, aby nawet w domu poczuć się jak w przytulnej kawiarni? Sposobów jest wiele, a Ty sam powinieneś wybrać swój ulubiony. Przyjrzyjmy się więc bliżej tradycyjnym i alternatywnym metodom parzenia kawy. Kawę można zaparzyć po prostu w szklance lub kubku. Zmieloną kawę należy zalać wrzątkiem, zamieszać i odczekać aż opadną fusy. Zwykle do przygotowania jednego kubka wystarczą 1-2 łyżeczki kawy. Jest to prosta metoda, ale napar pozostaje długo w kontakcie z fusami, co sprawia, że powstają substancje szkodliwe dla żołądka. Nieco lepszym wyjściem jest zaparzenie kawy w dzbanku, którą po opadnięciu fusów przelewamy do kubków. Można wykorzystać także filtr z papierowym wkładem, który umieszczamy w kubku. Do filtra wsypuje się zmieloną kawę, a następnie zalewa gorącą wodą. Fusy można łatwo usunąć, a powstała kawa jest niezbyt mocna, ale łagodna dla żołądka. W sklepach dostępnych jest wiele modeli ekspresów do kawy. Najlepiej sprawdzą się ekspresy ciśnieniowe. Niektóre z nich zaopatrzone są nawet w młynek, dzięki któremu napar przygotowywany jest ze świeżo zmielonych ziaren i jest bardzo aromatyczny. Kawę można zaparzyć także w ekspresie przelewowym. Napój przygotowuje się z kawy sypanej, jest on bardzo mocny i szybko stawia na nogi. Tak przygotowana kawa zawiera bowiem duże ilości kofeiny, w związku z tym, że ziarna mają długi kontakt z wodą. Ekspres przelewowy to urządzenie niedrogie, nie jest ono jednak zaopatrzone w młynek i dyszę do spieniania mleka, które jest świetnym dodatkiem do tego napoju. Jak parzyć kawę w ekspresie przelewowym? W pojemniku na kawę należy umieścić odpowiedni filtr, a następnie wsypać pożądaną ilość zmielonej kawy. Do pojemnika z grzałką należy wlać wodę, która zostanie zagotowana, a następnie będzie przelewana przez filtr, w którym umieściliśmy kawę. Powstały napar wędruje do dzbanka. Kawa jest gotowa po około 10 minutach. Kolejnym, bardzo ciekawym, choć nieco czasochłonnym sposobem jest parzenie kawy w tygielku, w wyniku czego uzyskamy tzw. kawę po turecku. Tygielek to niewielkie naczynie wykonane ze stali lub emaliowane. Jego konstrukcja pomaga wydobyć z kawy to co najlepsze. Do naczynia wsypuje się zmieloną kawę, wodę i, w zależności od upodobań, cukier lub inne dodatki. Naczynie należy podgrzewać na małym ogniu, nie dopuszczając jednak do zagotowania kawy. Gdy na powierzchni pojawi się pianka, należy zdjąć tygielek z ognia i odczekać, aż opadnie. Czynność tą powtarzamy jeszcze dwa razy. Piankę należy nałożyć na dno filiżanki, a następnie powoli dolać kawę. Gdy pianka wypłynie na powierzchnię, a fusy opadną na dno, nasza kawa jest gotowa. Bez wątpienia warto próbować aby wybrać swój ulubiony sposób parzenia kawy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *