Mroźne owocowe orzeźwienie

W upalne słoneczne dni szukamy orzeźwienia. Latem jest cudowny czas na przygotowywanie w domu owocowych deserów. Na straganach kuszą nas soczyste truskawki, maliny, borówki i inne sezonowe owoce. Tym razem postanowiłyśmy przygotować kolorowe sorbety.

Kilka dni temu spotkałyśmy się i spędziłyśmy razem miły beztroski dzień ;) Postanowiłyśmy umilić sobie czas przygotowując coś smacznego. W ten piękny upalny dzień szukałyśmy orzeźwienia, dlatego zdecydowałyśmy się na lekki owocowy sorbet, idealny deser o tej porze roku. To zdrowa i pyszna alternatywa dla tradycyjnych lodów. Tym razem przygotowałyśmy sorbety w trzech kolorach: czerwonym, żółtym i zielonym. Sprawdźcie nasze przepisy.

TRUSKAWKOWY RAJ

Składniki:

1 kg truskawek

1/3 szklanki cukru

1 cytryna

pół szklanki soku pomarańczowego

Przygotowanie:

  • Do niedużego garnuszka nalewamy wody, dodajemy cukier i mieszamy. Gotujemy do rozpuszczenia się cukru. Zdejmujemy z palnika, studzimy.
  • Myjemy truskawki, usuwamy szypułki i miksujemy z zimnym syropem, sokiem pomarańczowym i wyciśniętym sokiem z cytryny.
  • Wstawiamy do zamrażalnika i co 2 godziny mieszamy. Po sześciu godzinach będzie gotowy.

TROPIKALNE MANGO

Składniki:

1 duże dojrzałe mango

120 ml wody

60g cukru

1 cytryna (sok)

Przygotowanie:

  • Do niedużego garnuszka nalewamy wody, dodajemy cukier i mieszamy. Gotujemy do rozpuszczenia się cukru. Zdejmujemy z palnika, studzimy.
  • Obieramy mango, kroimy w kawałki i miksujemy na mus. Zmiksowane mango łączymy z ostudzonym syropem cukrowym i wyciśniętym sokiem z cytryny.
  • Mrozimy w zamrażalniku 3 godziny, co godzinę mieszając dla uzyskania ładnej konsystencji sorbetu.

KIWI ORZEŹWIENIE

Składniki:

1 kg owoców kiwi

1/3 szklanki cukru

pół szklanki soku pomarańczowego

Przygotowanie:

  • Do niedużego garnuszka nalewamy wody, dodajemy cukier i mieszamy. Gotujemy do rozpuszczenia się cukru. Zdejmujemy z palnika, studzimy.
  • Obieramy kiwi, kroimy na kawałeczki i miksujemy w blenderze. Dodajemy schłodzony syrop cukrowy i sok pomarańczowy i miksujemy.
  • Przelewamy masę do naczynia, przykrywamy folią spożywczą i mrozimy przez 3-6 godzin, co dwie godziny mieszamy sorbet łyżką.

Koniecznie wypróbujcie nasze przepisy a przekonacie się jakie są smaczne. Podane w małych miseczkach i przyozdobione owocami wyglądały tak słodko, że aż szkoda było je zjeść :)

xoxo Marta i Gosia

Share on Facebook
  • karin

    uwielbiam sorbety ale nigdy sama nie zrobiłam, zawsze brakuje mi czasu ;) może uda mi się skorzystać z waszego przepisu, muszą być pyszne i bardzo ładnie podane ;)

    • Samo przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, ale kilka godzin muszą się mrozić, jednak warto poczekać żeby później cieszyć się ich pysznym smakiem ;)