Zdrowie i uroda – tajniki japońskiej kuchni

„Japonki nie tyją i się nie starzeją” – poznajcie pyszne sposoby zachowania młodości, dobrej sylwetki i zdrowia w książce Naomi Moriyama.

Jeśli dbacie o siebie, interesujecie się zdrowym odżywianiem i lubicie azjatycką kuchnię to trafiliście na idealną książkę. „Japonki nie tyją i się nie starzeją” to miły lekki poradnik o japońskim stylu życia ukazanym od kuchni. Warto po niego sięgnąć dla ciekawych tradycyjnych przepisów, ale również po to, aby odkryć fenomen, dlaczego Japończycy należą do najzdrowszych i najdłużej żyjących ludzi na świecie. W książce znajdziecie wiele ciekawych porad dotyczących stawiania swoich pierwszych kroków w japońskiej kuchni. Przekonacie się, że nie jest ona wcale tak skomplikowana i tajemnicza jak mogłoby się to wydawać. Opiera się na 7 głównych składnikach znanych na całym świecie: rybach, warzywach, ryżu, soi, makaronie, herbacie i owocach. To lekka kuchnia o łagodnym smaku, bazująca na świeżych produktach i miłości do jedzenia w gronie najbliższych.

Jak wspomniałam, w książce znajdziecie wiele ciekawych japońskich przepisów. Jeden z nich już wypróbowałam. Jest to bardzo łatwy przepis, wyjątkowy w swej prostocie i smaku. To proste danie, autorka wspomina z dużym sentymentem. W dzieciństwie było ono częstym elementem jej szkolnego śniadania. Bardzo nietypowym w porównaniu z naszą polską kanapką :) Zachęcam Was gorąco do jego wypróbowania :)

Marchewkowe tofu z sezamem

Składniki:
180g tofu naturalnego pokrojonego w paseczki
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki sake
2 łyżeczki sosu sojowego
łyżeczka soli
1 łyżka oleju rzepakowego lub ryżowego
6 szklanek marchewki pokrojonej w zapałki
1/3 szklanki prażonych ziaren sezamu
2 łyżeczki oleju z prażonego sezamu

Przygotowanie:

  1. Połącz ocet, cukier, sake, sos sojowy i sól w małej miseczce. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.
  2. Podgrzej olej na dużej patelni na dużym ogniu. Dodaj marchewkę i tofu. Podsmażaj je około trzech minut, aż marchewki będą miękkie, ale nadal jędrne. Zmniejsz ogień i dodaj mieszankę z sosem sojowym. Gotuj marchewki i tofu przez kolejne dwie minuty, aż lekko zmiękną. Zgaś ogień, wymieszaj potrawę z ziarnami sezamu następnie pokrop olejem z prażonego sezamu.
  3. Podawaj na ciepło z ryżem lub na zimno z pełnoziarnistym chlebem tostowym.

Jeżeli przyjdzie Wam ochota na lekkie, zdrowe i proste danie, to polecam Wam ten przepis. Możecie zabrać je w pudełku do pracy czy na uczelnię, doda Wam energii na kolejne godziny.

Książkę polecam natomiast wszystkim, którzy chcą wprowadzić zmiany do swojego codziennego menu, jednocześnie dbając o zdrowie i urodę. Kuchnia japońska jest uznawana za najzdrowszą na świecie i jest wyśmienita. Ja z przyjemnością przygotuję kolejne potrawy z tej książki ;)

xoxo Marta

Share on Facebook
  • Daria

    Kolejna świetna propozycja na Waszym blogu ;)

    • Enjoy The Little Things

      Naprawdę warto sięgnąć po tę książkę :)